De video is nog niet beschikbaar, maar je kunt hieronder wel alvast de stappen en/of tips van dit lesonderdeel lezen.

Gebruik navigatie standaard in rijexamen auto

Gebruik navigatie standaard in rijexamen auto

Het rijexamen B krijgt op 25 maart 2019 een update. Dit houdt onder meer in dat het gebruik van een navigatiesysteem standaard wordt in het onderdeel ‘zelfstandig route rijden’ van het autopraktijkexamen. Hiermee sluit het CBR aan op de dagelijkse praktijk waarin de meeste Nederlanders navigatieapparatuur in hun auto hebben.

Sinds september 2011 moet elke examenauto een navigatiesysteem hebben. Het gebruik van dit systeem is voor de examinator nu nog een van de drie mogelijkheden waaruit hij kan kiezen voor het examenonderdeel zelfstandig routerijden. Van de andere mogelijkheden vervalt het rijden naar een oriëntatiepunt (aangegeven plek). De clusteropdracht (steeds drie tot vijf routeopdrachten achter elkaar) komt alleen bij uitzondering nog aan bod, bijvoorbeeld bij uitval van de navigatie.

Waar let de examinator op tijdens het zelfstandig rijden?

De examinator let vooral of je blijft kijken naar het overige verkeer en dat je veilig aankomt op je bestemming. Enkele tips:

  • Maak tijdens het rijden geen voorrangsfouten!Kijk netjes bij het rijstrook wisselen! Houdt een veilige afstand.  Mocht je verkeerd rijden of een afslag gemist hebben, geen paniek tonen, de navigatie gaat automatisch je route herberekenen en volg daarna de nieuwe route. Komt het te vaak voor dat je verkeerd rijdt dan is het natuurlijk niet goed en moet je met je rijinstructeur vaker gaan oefenen om zelfstandig met je navigatie te rijden.
  • Kijk netjes bij het rijstrook wisselen! Houdt een veilige afstand.  Mocht je verkeerd rijden of een afslag gemist hebben, geen paniek tonen, de navigatie gaat automatisch je route herberekenen en volg daarna de nieuwe route. Komt het te vaak voor dat je verkeerd rijdt dan is het natuurlijk niet goed en moet je met je rijinstructeur vaker gaan oefenen om zelfstandig met je navigatie te rijden.
  • Houdt een veilige afstand.  Mocht je verkeerd rijden of een afslag gemist hebben, geen paniek tonen, de navigatie gaat automatisch je route herberekenen en volg daarna de nieuwe route. Komt het te vaak voor dat je verkeerd rijdt dan is het natuurlijk niet goed en moet je met je rijinstructeur vaker gaan oefenen om zelfstandig met je navigatie te rijden.
  • Rijdt waar het kan en mag de maximum snelheid.Mocht je verkeerd rijden of een afslag gemist hebben, geen paniek tonen, de navigatie gaat automatisch je route herberekenen en volg daarna de nieuwe route. Komt het te vaak voor dat je verkeerd rijdt dan is het natuurlijk niet goed en moet je met je rijinstructeur vaker gaan oefenen om zelfstandig met je navigatie te rijden.
  • Mocht je verkeerd rijden of een afslag gemist hebben, geen paniek tonen, de navigatie gaat automatisch je route herberekenen en volg daarna de nieuwe route. Komt het te vaak voor dat je verkeerd rijdt dan is het natuurlijk niet goed en moet je met je rijinstructeur vaker gaan oefenen om zelfstandig met je navigatie te rijden.